Panduan Memilih PC yang Benar

Hello kawan, di mana sahaja anda berada, semoga anda sentiasa diberi kesihatan dan masa lapang.
Seperti yang kita ketahui, terdapat banyak produk PC atau komputer riba yang beredar di pasaran Indonesia hari ini. Bermula dari produk tempatan, kepada produk asing. Tetapi sangat kerap seseorang berasa keliru apabila mereka perlu membeli PC atau komputer riba baru.

Sesetengah daripada mereka bimbang, jika barangan yang mereka beli tidak sesuai dengan apa yang mereka perlukan. Oleh itu, pada kesempatan ini, kami ingin berkongsi petua bagaimana memilih komputer supaya pembelian yang kami buat tidak menjadi sia-sia atau membazir. Dan hanya untuk itu, ia tidak perlu terlalu lama, lihat kajian kami di bawah.

Panduan Memilih Komputer Yang Benar

Untuk Apa Yang Perlu Adakah Komputer Dibeli?
Nombor nombor satu sangat penting untuk dipertimbangkan. Anda mesti sedar apabila membeli komputer, kerana item ini bukanlah barangan murah seperti kacang goreng. Tanya diri anda, apa yang anda beli komputer? Untuk apa? Untuk kolej? Untuk kanak-kanak sekolah? Untuk bermain permainan? Untuk merancang? Untuk bahasa pengaturcaraan? Dan banyak lagi Sebaik sahaja anda tahu sebab terbesar anda membeli komputer atau komputer riba, juga pertimbangkan sama ada komputer anda akan menggunakan sendiri atau dengan saudara-mara dan keluarga lain. Selepas semua soalan telah dijawab, sila ikuti langkah seterusnya.

Bagaimanakah jenis landasan dapur yang anda mahukan?
Di dalam peranti komputer terdapat CPU, di mana CPU ditugaskan untuk memproses semua perintah dari perkakasan dan memaparkan hasil pada skrin monitor kami. Jika disamakan dengan anggota badan, CPU ini adalah otak untuk peranti komputer, dan CPU juga biasa dipanggil pemproses.

Apabila anda pergi ke kedai untuk membeli peranti komputer, biasanya pengawal akan bertanya kepada anda, apa jenis komputer yang anda cari, berapa GB RAM yang anda mahu, sama ada anda mahu kad grafik yang disambungkan atau tidak, berapa cakera keras yang anda mahukan Tera, dan banyak soalan yang lain. Tetapi satu perkara yang paling penting dan anda mesti ingat, Perhatikan apa yang anda pilih prosesor. Tanya penjual, mengenai apa yang anda perlu pilih mengikut keperluan anda. Terangkan dengan jelas bahawa komputer yang anda beli akan digunakan untuk.

Memberi perhatian kepada pemproses apabila membeli komputer adalah titik utama yang mesti dipertimbangkan. Kerana ia tidak kecil dan telah menjadi kebiasaan umum, seseorang yang menggunakan komputer pasti akan menjalankan banyak program pada komputer yang ia gunakan. Seperti, membuka e-mel, semasa menjalankan pemain muzik. Atau dalam talian di YouTube semasa bekerja di tugasan kolej, dan banyak lagi. Dan tentu saja, semakin tinggi aktivitas komputer, pemproses yang lebih pintar diperlukan juga. Oleh itu, beri perhatian kepada pemproses yang akan anda pilih.

Kad grafik Grafis, bersambung atau tidak?
Memperhatikan kad grafik bersepadu dalam komputer juga merupakan perkara penting ketika membeli komputer. Kad grafik akan menentukan tahap imej yang menarik yang dihasilkan pada komputer anda. Dan fungsi kad grafik ini akan sangat kelihatan apabila anda menjalankan pemain video, permainan video, program reka bentuk, penyuntingan video dan banyak lagi.

Kesalahan sering berlaku apabila seseorang membeli komputer, di mana dia memilih untuk membeli komputer dengan kad grafik yang berasingan (harga yang tinggi), kemudian ditambah dengan unit pemproses peringkat rendah / low end. Ini dianggap sebagai kesilapan kerana kesan gabungan kad grafik mahal dengan pemproses peringkat rendah tidak akan menghasilkan imej visual yang berbeza.

Sebelum ini, anda perlu tahu, jika hanya memainkan filem blu ray, menonton video dalam talian atau melayari laman web multimedia, seperti YouTube. Kami tidak memerlukan peranti komputer yang menggunakan kad grafik berasingan yang secara kebetulan mempunyai harga yang tinggi. Dan satu perkara yang perlu diperhatikan adalah apabila anda mempunyai lebih banyak wang untuk membeli komputer dengan kad grafik berasingan yang digabungkan dengan unit pemproses rendah, lebih baik jika anda memilih untuk membeli peranti komputer dengan tahap pemproses yang lebih tinggi walaupun harganya mahal. Ini kerana, penggabungan komputer dengan kad grafik berasingan dengan pemproses rendah tidak memberikan hasil visual maksimum.

Komputer jenis apa yang patut kita beli?
Seperti yang saya katakan sebelumnya, membeli komputer tidak membeli beg kacang goreng, membeli komputer mestilah dengan penuh pertimbangan supaya tidak sia-sia atau membazir. Dari penjelasan di atas, anda sepatutnya mempunyai idea tentang jenis komputer yang akan anda beli. Walau bagaimanapun, jika anda masih keliru lihat kesimpulan kami di bawah.

a. Beli komputer berfungsi, maksudnya, komputer ini digunakan untuk kegunaan peribadi atau awam. So. jadi anda boleh mempertimbangkan ketahanannya.
b. Menyampaikan keinginan anda kepada penjual, bahawa komputer akan digunakan untuk apa.
c. Prioritkan pemproses peringkat tinggi jika anda mempunyai banyak wang
d. Membeli komputer dengan kad grafik yang berasingan hanyalah satu pembaziran wang, jika digabungkan dengan pemproses rendah.
e. Dan akhirnya, perhatikan poket anda. Jangan tergoda untuk syarikat mahal, tetapi poket anda hanya hampir tidak. Hehe ..

Baiklah, itulah perbincangan kita tentang garis panduan untuk memilih komputer yang betul. Semoga ini berguna.