Memulihkan File yang Dipadam Pada HP Melalui Windows

Kewujudan telefon pintar dalam era teknologi semasa adalah salah satu keperluan utama bagi ramai orang. Di mana fungsi telefon pintar itu sendiri bukan sekadar alat komunikasi semata-mata, tetapi sebagai sokongan untuk prestasi seseorang dalam aktiviti harian mereka. Ini tidak berlebihan, di mana kita melihat fungsi telefon pintar kini termasuk banyak bidang seperti perbankan mudah alih, membeli dan menjual dalam talian, membeli tiket, membeli kredit, membayar bil elektrik, pemain muzik, pemain video, dan banyak lagi, dan semua itu boleh dilakukan dengan peranti telefon pintar.

Bagaimanapun pentingnya telefon pintar itu, kita masih manusia. Kadang kala kita membuat kesilapan sehingga data penting di dalam telefon pintar tidak sengaja dipadamkan. Atas dasar masalah ini, di sini kita akan membincangkan dan menerangkan bagaimana untuk memulihkan fail yang dihapuskan di telefon bimbit kami. Tanpa lebih lanjut, sila rujuk penjelasan kami di bawah.

Bagaimana untuk memulihkan fail yang dipadam pada HP melalui Windows

1. Perkara pertama yang perlu kita lakukan ialah memuat turun perisian Recuva. Di mana kemudian recuva ini yang berfungsi mengembalikan fail yang telah hilang pada telefon bimbit / telefon pintar android yang kami ada. Jangan lupa memuat turun komputer yang kami ada. Jika anda tidak tahu bagaimana untuk memuat turun perisian Recuva, ikuti langkah-langkah di bawah

a. Buka penyemak imbas kami kemudian masukkan https://www.ccleaner.com/recuva/
b. Skrol skrin sehingga anda dapati butang muat turun atau muat turun percuma.
c. Selepas itu, klik pautan CCleaner.com di sebelah kiri halaman penyemak imbas kami
d. Kemudian klik mula / mula muat turun

2. Selepas memuat turunnya, langkah seterusnya ialah memasang perisian pada peranti komputer kami. Jika anda tidak tahu bagaimana, sila ikuti langkah-langkah di bawah.

a. Cari fail yang telah dimuat turun (rcsetup153), kemudian klik dua kali / klik dua kali.
b. Klik ya apabila diminta
c. Seterusnya jika ada kotak, periksa “tidak terima kasih, saya tidak perlu CCleaner”
d. Kemudian klik memasang
e. Selanjutnya tandakan kotak “Reboot sekarang”
f. Klik selesai.
g. Selepas itu, tunggu beberapa saat komputer anda akan dimulakan semula.

Setelah komputer kami berjalan, dan sudah tentu aplikasi dipasang, ambil peranti mudah alih atau telefon pintar android yang kami mahu pulih data. Dan ikuti langkah seterusnya di bawah.

 

3. Selepas telefon pintar berada di tangan kami, terus menyambung ke komputer menggunakan kabel USB yang kami ada, jika anda tidak mempunyai kabel USB, anda boleh meminjamnya dari jiran anda. Selepas menunggu itu, pemberitahuan akan muncul di skrin android kami.

 

4. Jika tiada pemberitahuan muncul di skrin telefon pintar kami, cuba gunakan kabel USB yang lain. Ia boleh menjadi kabel yang anda gunakan apabila ia tidak memenuhi spesifikasi telefon bimbit anda.

 

5. Setelah kabel disambungkan dan pemberitahuan skrin juga muncul, ketik atau pilih “sambungkan sebagai peranti media” kemudian ketik menu pilihan MTP.

 

6. Sila ambil perhatian, dalam beberapa versi Android kita perlu menatal skrin atas / bawah untuk melihat pemberitahuan yang disambungkan antara komputer dan telefon pintar yang kita ada.

 

7. Seterusnya, klik logo Windows di sebelah kiri bawah, pada skrin monitor komputer atau komputer yang kami gunakan.

 

8. Kemudian langkah seterusnya buka fail explorer (ikon ini mengambil bentuk menu folder)

 

9. Selepas itu pilih ‘PC ini’ atau ‘COMPUTER ini’ atau ‘Komputer’. Tab ini terletak di sebelah kiri skrin, dan berfungsi untuk mengakses semua data yang terdapat pada perkakasan yang berbeza daripada komputer yang kami ada.

 

10. Langkah seterusnya, perhatikan nama android kami pada skrin komputer. Dan biasanya akan dilihat di bahagian bawah “peranti pemacu” yang terdapat pada skrin / tetingkap yang kita buka.

 

11. Setelah mencari nama peranti android kami pada skrin komputer, klik kanan pada nama android atau telefon pintar kami.

 

12. Selepas kita klik kanan, menu drop-down akan muncul di skrin, dan pilih “Imbas untuk Fail Dipadam”

 

13. Jika kita tidak menemui pilihan ini dalam menu drop-down apabila melakukan klik kanan, itu bermakna kita tidak boleh mengimbas telefon pintar kita secara langsung. Sekiranya masalah dihadapi seperti ini, langkah yang perlu kita lakukan ialah mengeluarkan kad SD dari peranti Android, kemudian pasang kad SD ke penyesuai USB atau panggil pembaca kad. Selepas itu kita menyambung penyesuai ke komputer atau PC.

 

14. Selepas kita menyambungkan penyesuai atau pembaca kad, lakukan perkara yang sama seperti yang kita lakukan sebelum di atas. Klik kanan pada “nama kad SD” kami. Selepas menu lungsur muncul, pilih atau klik “Imbas untuk Fail Dipadam”

 

15. Jika anda mempunyai soalan di skrin, klik “Ya”. Proses ini bertujuan untuk mengesahkan pilihan kami, serta meminta program Recuva untuk memulakan proses imbasan pada telefon pintar atau kad SD yang kami sambungkan ke komputer.

 

16. Selepas kita mengklik “Ya” bermakna kami telah melakukan arahan untuk mengimbas fail yang dihapuskan kami. Bagi tempoh masa imbasan, ia bergantung kepada bilangan dan saiz fail yang akan dikembalikan, ia boleh menjadi minit, bahkan tidak meliputi kemungkinan masa pengimbasan mengambil masa satu jam atau lebih.

 

17. Selepas imbasan berjaya, langkah seterusnya adalah dengan mengklik kotak pilihan “Nama Fail” yang terletak di sudut kiri atas tetingkap Recuva. Dengan melakukan semakan ini bermakna kita akan memulihkan semua fail yang ada di telefon pintar atau kad SD. Dan harus diperhatikan, beberapa fail yang kami sembuh mungkin dalam keadaan yang rosak. Sekiranya kita dapat melihat bulatan merah pada fail, ini bermakna bahawa walaupun kita memulihkan fail, kemungkinan besar akan kembali ke keadaan yang rosak.

 

18. Selepas semua proses di atas yang telah kami lalui, tetingkap pop timbul akan muncul di sebelah kanan bawah, kemudian klik “Simpan semula”

 

19. Selanjutnya pilih “Desktop”. Ini bertujuan untuk menentukan di mana fail yang pulih akan disimpan.

 

20. Langkah seterusnya, buat folder baru (lihat bahagian kiri bawah skrin). Folder pemulihan fail bertajuk “Folder Baru” akan dibuat pada desktop komputer atau PC yang kami gunakan. Ohiya, kami boleh menukar nama folder yang kami kehendaki, jadi ia tidak perlu menjadi folder baru.

 

21. Setelah itu muncul tetingkap pop up, kemudian klik “Ok”. Ini bertujuan untuk melaksanakan arahan pemulihan fail atau data yang telah kami pilih, supaya ia disimpan dalam “folder baru” yang kami buat sebelumnya. Selepas proses pemulihan selesai, kami boleh menyemaknya dalam “folder baru”.

 

22. Selesaikan.

Itulah tutorial kami tentang cara memulihkan fail yang dihapuskan di telefon bimbit melalui komputer, dalam hal ini kita menggunakan komputer dengan windows OS. Kali seterusnya kita akan membincangkan cara untuk memulihkan fail pada telefon pintar menggunakan komputer atau PC yang menggunakan sistem MacOs. Lihat awak nanti.