7 Cara Mengurus Komputer Riba Untuk Tahan Lama Dan Panjang

Satu soalan timbul. Adakah peralatan komputer di Indonesia diklasifikasikan sebagai barangan mewah? Maka jawapannya, ya atau tidak. Bagi sesetengah orang, komputer adalah mewah kerana mungkin ekonomi mereka berada di bawah purata. Dan bagi sesetengah orang, peralatan komputer bukanlah perkara mewah kerana ekonomi mereka mungkin melebihi purata. Bagaimanapun, selain daripada 2 pendapat ini. Penggunaan komputer di tengah-tengah masyarakat Indonesia kini sudah biasa.

Dan pada masa ini, masih berkaitan dengan dunia komputerisasi, kita akan membincangkan tentang bagaimana untuk menjaga komputer riba supaya mereka tahan lama dan tahan lama. Tanpa berlengah lagi, kami hanya merujuk penjelasan di bawah.

7 Cara Mengurus Komputer Riba Untuk Tahan Lama Dan Panjang

1. Jangan gunakan komputer riba pada tilam
Sebenarnya ini adalah perkara yang sangat mudah, di mana kita perlu mengekalkan bagaimana peredaran peredaran udara dalam komputer riba yang kita mempunyai perubahan dengan lancar tanpa kekangan. Masalahnya ialah banyak pengguna komputer riba kerana mereka mungkin mahu berehat menikmati filem itu, sehingga membawa komputer riba ke tempat tidur. Sedangkan dengan meletakkan komputer riba di permukaan tilam akan menyebabkan halangan peredaran udara dalam perkakasan komputer riba.

Dan jika kebiasaan ini (menggunakan komputer riba pada tilam) berlaku secara berterusan, ia pasti akan memberi kesan kepada umur komponen perkakasan yang terdapat dalam peranti komputer riba yang kita ada.

2. Elakkan bermain permainan dengan kapasiti besar terlalu lama
Memainkan permainan saiz kecil dengan tempoh yang panjang tidak mempunyai halangan penting untuk kebanyakan komputer riba. Namun, masalahnya ialah ramai pengguna komputer riba terpaksa memasang permainan dengan kapasiti yang besar, tetapi tidak menyedari bahawa komputer riba yang dia gunakan hanya mempunyai landasan dapur yang sangat biasa-biasa saja. Selain itu, mereka bermain permainan berat ini dengan tempoh yang panjang tanpa mengetahui masa.

Jika anda suka komputer riba yang anda ada sekarang, elakkan tabiat buruk di atas. Sila mainkan permainan pada komputer riba, tetapi perhatikan spesifikasi permainan yang akan anda pasang atau mainkan. Elakkan menggunakan komputer riba untuk bermain permainan berat untuk jangka masa yang lama, jika anda ingin komputer riba yang anda miliki adalah tahan lama dan tahan lama.

3. Hanya Pasang Perisian Penting
Perlu diingat, apa-apa perisian yang dipasang pada komputer riba akan membebankan komputer riba itu sendiri. Dan penyakit pengguna di Indonesia pada umumnya adalah hobi memasang perisian, tetapi lupa menggunakannya. Ia akan menjadi baik, jika dari sekarang, memadam semua jenis perisian yang tidak penting untuk komputer riba kita, kerana ini akan mengurangkan beban pada pemproses laptop yang kita miliki.

4. Gunakan Fairly
Laptop bukanlah objek yang tidak mempunyai ambang. Sama seperti manusia, komputer riba yang dibebani dengan tugas dalam tempoh “gila” pastinya akan membuat komponen-komponen di dalam perlahan-lahan merosot.

Kemudian bagaimana jika kerja yang kita lakukan mesti dikumpulkan esok? Gunakan komputer riba kawan, jiran atau anda juga boleh bekerja di kafe internet. Bro bro

5. Jauhkan Dari Sesuatu yang Sarang
Seperti yang kita semua tahu, air adalah musuh utama keluarga logam, terutamanya besi. Menyimpan komputer riba dari sesuatu yang basah bertujuan untuk mengurangkan kakisan komponen perkakasan yang mengandungi logam. Ini penting untuk diperhatikan, kerana jika kakisan dalam komponen terlalu parah, mekanik akan menyerah pada memasang komputer riba yang kita ada.

6. Jangan Pindahkan Komputer Riba Semasa Menghidupkan
Ini adalah kesilapan biasa yang sering dibuat oleh pengguna komputer riba, sama ada kerana kerja, sekolah atau kampus. Persoalannya, mengapa menggerakkan komputer riba yang boleh mempengaruhi ketahanan laptop?

Sila ambil perhatian, apabila komputer riba aktif atau beralih ia bermakna cakera keras pada komputer riba juga menyala. Dan apabila cakera keras menghidupkan, tentu cakera keras akan berputar. Dan jika kita bergerak / mengangkat komputer riba semasa ia aktif, ini pasti akan mengubah sudut kemiringan cakera keras. Dan ini akan menjejaskan prestasi cakera keras secara bertulis atau membaca data yang ada pada cakera keras yang kami ada.

7. Jangan sembarangan atau muat turun fail
Siapa yang tidak membenci nama virus, terutama jika ia menyerang komputer riba yang kita ada. Dan ternyata, sila ambil perhatian, dengan cermat mengakses tapak yang tidak dipercayai boleh membuat komputer riba yang kita telah diserang oleh virus itu. Ia masih lebih baik jika virus yang menyerang adalah virus ringan, yang menjadi masalah sering kes di mana peranti yang terjejas tidak dapat membuka datanya dan virus itu hanya akan dihapuskan jika pemilik laptop menyerahkan sejumlah wang kepada pencipta virus. Oleh itu, mulanya ai sekarang berhati-hati apabila melayari di dunia maya.

Itulah 7 Cara Mengurus Laptop Untuk Menjadi Tahan Lama Dan Panjang. Berharap ia boleh berguna. Dan bersaing dengan maklumat menarik dari kami yang pasti masih berada di sekeliling dunia komputer. Tetap optimistik dan salam dengan teknologi.