5 Langkah Mudah Untuk Belajar Komputer Untuk Pemula

Hello kawan-kawan, semua di mana sahaja anda berada. Semoga sentiasa diberi kesihatan dan masa lapang.
Seperti yang kita tahu, kita telah memasuki zaman digital, di mana hampir semua aspek kehidupan hari ini mempunyai hubungan dengan apa yang dipanggil teknologi. Sama ada alat komunikasi, media elektronik, transaksi perbankan mudah alih, kehadiran digital, bahkan KTP kini dibuat dalam bentuk elektronik yang dikenali sebagai KTP elektronik (sistem digital).

Oleh itu, mengkaji teknologi dan sistem digital adalah suatu keperluan yang tidak dapat tidak kita faham walaupun hanya tentang sains asas. Dan pada kesempatan ini, seperti yang anda lihat dalam tajuk di atas, kali ini kita akan membincangkan tentang 5 langkah mudah untuk mempelajari komputer untuk pemula. Mudah-mudahan, selepas mempelajari dengan teliti arahan kami di bawah ini, anda semua boleh menggunakan peranti komputer untuk kefungsian mudah.

Baiklah, hanya rujuk perbincangan kami di bawah.

5 Langkah Mudah untuk Belajar Komputer Untuk Pemula

1. Tetapan Komputer yang Anda Miliki
Sebelum ini kita mesti tahu, komputer yang anda gunakan baru atau lama. Jika anda menggunakan komputer baru, terdapat beberapa tetapan yang perlu diselaraskan supaya kemudian komputer dapat digunakan dengan lebih mudah. Cari kedudukan yang betul supaya Tower / CPU anda tidak terlalu jauh dari meja di mana anda meletakkan monitor, papan kekunci dan tetikus. Ini sangat penting, kerana kemudian kita akan sambungkan monitor, papan kekunci, dan tetikus dengan menara / CPU

Sementara itu, jika anda menggunakan komputer riba, anda pasti lebih mudah. Anda hanya menyambungkan komputer riba anda dengan sumber kuasa elektrik untuk memastikan bahawa komputer riba anda mempunyai kuasa yang mencukupi sebelum digunakan.

2. Buat Akaun Pengguna / Akaun Pengguna
Seperti yang telah kita katakan sebelum ini, komputer baru memerlukan beberapa tetapan atau tetapan sebelum kita boleh menggunakannya. Dan salah satunya adalah tetapan akaun pengguna. Komputer baru akan meminta kami untuk membuat akaun pengguna apabila komputer mula-mula digunakan. Ia bertujuan untuk memelihara semua dokumen yang kami ada, sama ada imej, video, audio, dan data penting lain yang kami buat.

Jika komputer yang anda gunakan akan tersedia secara umum. Maka wajib bagi anda untuk membuat kata laluan pada akaun pengguna anda. Sementara itu, jika komputer yang anda gunakan adalah komputer peribadi

 

3. Kenali Menu Desktop
Dalam bahagian ini, kami akan ditunjukkan fungsi yang menunjukkan program dan fail yang berjalan pada komputer anda. Di bahagian desktop ini anda akan dibentangkan dengan pandangan yang berbeza, bergantung pada sistem operasi yang anda gunakan.

Dalam sistem operasi Windows (kecuali Windows 8), kita akan melihat ciri-ciri menu permulaan di sebelah kiri bawah skrin monitor kami. Fungsi menu permulaan ini untuk mengakses program aplikasi di komputer kami, sama ada ia menjalankan aplikasi, atau hanya mengubah tetapan.

Sistem operasi Windows 8 menggunakan paparan skrin permulaan, dengan fungsi yang sama tetapi paparan yang berbeza.

4. Ingat fungsi keyboard dan tetikus
Jika disamakan dengan anggota badan, tetikus dan papan kekunci adalah seperti tangan dan kaki yang akan menghantar anda ke program dan kemudian menjalankannya. Anda memerlukan masa untuk dapat mengingat dan menghafal semua fungsi utama pada papan kekunci, hanya perlahan-lahan.

Ia mengambil masa yang lama untuk mengenali fungsi penuh tetikus, ia hanya berfungsi dengan mudah, klik kiri sebagai “pilih / okay” manakala fungsi klik kanan sebagai “pilihan”. Anda boleh mengarahkan kursor anda (anak panah tetikus) di menu atau program yang anda mahu lari.

Belajar juga, beberapa cara untuk menggunakan pintasan pada papan kekunci, seperti: Shift + S untuk menyimpan fail (pada tingkap) dan (⌘ Cmd + S pada Mac).

5. Pasang Pogram
Langkah ini bukan perkara yang sukar. Kami boleh menggunakan panduan semasa memasang program yang kami mahu pasang. Sebagai langkah pertama kita boleh memasang Microsoft Office pada sistem operasi Windows kita. Program aplikasi ini adalah aplikasi mandatori pada setiap peranti komputer dalam masyarakat hari ini, kerana fungsi program pejabat Microsoft ini menyentuh banyak aspek kehidupan dalam era digital semasa. Jadi, tidak hairanlah, banyak syarikat yang memerlukan pekerja calon mereka, mesti dapat menguasai program pejabat Microsoft.

Bagi sistem pengendalian Mac, terdapat sedikit perbezaan, kerana Windows dan Mac mempunyai rangka kerja sistem operasi yang berbeza. Walau bagaimanapun, tidak sedikit yang mengatakan, pemasangan atau pemasangan perisian pada sistem Mac adalah lebih mudah.

Kesimpulannya
Menggunakan sistem operasi Windows dan Mac masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan. Dan untuk dapat menguasai setiap program memerlukan masa dan berlatih secara berterusan. Lebih sering kita berinteraksi dengan peranan lebih banyak komputer yang kami gunakan, pemahaman yang lebih mendalam akan menjadi, untuk setiap fungsi menu yang terdapat dalam sistem operasi komputer yang kami ada.

Itulah kita semua tentang membincangkan 5 langkah mudah untuk belajar komputer untuk pemula. Semoga ini berguna. Ohiya, jangan lupa berkongsi artikel ini dengan rakan-rakan anda. Jadi mereka juga tahu apa yang anda tahu.